Eberhard van der Laan Mediation Award 2022 naar Munish Ramlal, creatief verbinder tussen burger en overheid

De Eberhard van der Laan Mediation Award 2022 is toegekend aan Munish Ramlal. Dat is vanmiddag bekend gemaakt tijdens de NMv-middag van de Nederlandse Mediatorsvereniging (NMv), welke ter gelegenheid van de Week van de Mediation (31 oktober - 4 november) plaatsvond in Congresgebouw de Vereeniging in Utrecht. Ramlal ontving de award uit handen van NMv-voorzitter Julia Gerlach en Eline van Tijn, die Ramlal heeft voorgedragen.

Munish Ramlal is de prestigieuze award toegekomen vanwege de verfrissende en creatieve manier waarop hij zich inzet voor burgers die vastlopen in de bureaucratie. Ramlal noemde het tijdens de uitreiking een grote eer de Eberhard van der Laan Mediation Award In ontvangst te mogen nemen.  

De burger altijd centraal

Ramlal vat zijn taak als ombudsman voor de gemeente Amsterdam heel breed op. Hij behandelt niet alleen concrete klachten, maar werkt ook coachend. Hij kijkt naar de gemeentelijke organisatie en adviseert hoe die zich beter kan afstemmen op de behoefte van de burger. Hij kijkt naar de hele relatie tussen gemeente en burger. En de burger staat altijd centraal.

Prof. Dr. Leo Stevens was de andere genomineerde voor de Eberhard van der Laan Mediation Award. Hoewel hij in al zijn bescheidenheid aangaf dat deze award te groot voor hem zou zijn geweest omdat hij zich nooit heeft bewogen in de wereld van de mediation, was zijn niet aflatende ijver tot het goede gesprek tussen alle spelers in het veld van belastingheffing en zijn inzet voor de fiscale rechtsstatelijkheid deze nominatie dubbel en dwars waard.

Over de Eberhard van der Laan Medation Award

De Eberhard van der Laan Mediation Award is vernoemd naar de in 2017 overleden oud-burgemeester van Amsterdam die geldt als één van de grondleggers van mediation in Nederland. Zo liet hij als burgemeester honderden ambtenaren trainen in mediationvaardigheden. Met het uitreiken van deze award wil de NMv bijzondere aandacht schenken aan mensen die door hun optreden en persoonlijkheid een verbindende rol in de samenleving spelen.

Met het uitreiken van de prijs wil de NMv bijzondere aandacht schenken aan mensen die door hun optreden en persoonlijkheid een verbindende rol in de samenleving spelen. Mensen die uiteenlopende belangen met elkaar kunnen verbinden en daarmee bijdragen aan een prettige samenleving waarin ruimte is voor verschillende ideeën en gezamenlijke oplossingen.

De afgelopen jaren is de award uitgereikt aan:

2021 - Joyce Silvester, wegens haar rol in de samenleving waarin zij tijdens haar loopbaan baanbrekend en tevens een voorbeeld is voor vrouwen op invloedrijke posities

2020 - Mariëtte Hamer is een strategische- en aanhoudende verbinder en heeft als SER-voorzitter onder andere de pensioenonderhandelingen vlotgetrokken, tussen overheid en bedrijfsleven.

2019 - Mr. Carry Knoops-Hamburger, directeur en managing partner van het in Amsterdam gevestigde Knoops’ advocaten: zij zet zich al jarenlang in voor mensenrechten.

2018 -Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib voor haar verbindende rol in de samenleving

2017 - Eberhard van der Laan, de in 2017 overleden oud-burgemeester van Amsterdam geldt als een van de grondleggers van mediation in Nederland. Zo liet hij als burgemeester honderden ambtenaren trainen in mediationvaardigheden.